21.09.2010

Crestinului, prietenul meu (II)

Ti se prezinta o opinie si prima ta reactie e o insulta la adresa autorului. Nu ti se pare o dovada de imaturitate?

Ma intorc din nou direct spre tine, prietenul si criticul meu crestin. De ce ocolesti mereu un raspuns atunci cand ti se cer argumente pentru ceea ce sustii. Iti place sa ne insultit, totusi niciodata nu iti argumentezi afirmatiile. Au mai explicat si altii, am sa mai explic si eu. Noi cand vrem sa dezvoltam o idee, o opinie, aducem cateva argumente care tin in picioare acea idee. Stiinta functioneaza la fel - analizeaza, testeaza, documenteaza si apoi expune o teorie. Raspunsurile tale contin mereu ori citate din carticica ta neagra, ori insulte, ori pur si simplu fraze goale de genul nu stiti pentru ca nu aveti o gandire spirituala.

Nu vreau sa o iei ca pe o insulta, dar pentru mine o asa-zisa gandire spirituala ne duce spre o gandire primitiva. Pentru a vedea de ce spun primitiva, citeste afirmatiile fantastice si de basm ale preotilor conspirationisti de pe Razboi intru cuvant. E incredibil cu cata hotarare acesti prea-curati duhovnici ai vostri pot manipula mintile bietilor crestini, folosind acel vocabular bisericesc pentru a crea frica si panica in randul pacatosilor.

Recent, mi-au atras atentia si alte metode prin care tu, crestinule modern incerci sa iti demonstrezi afirmatiile. Desi in alte discutii numesti stiinta si metodele stiintifice incerte, nesigure sau limitate doar la domeniul stiintific si in afara domeniului spiritual, vii apoi cu termeni stiintifici pe care ii amesteci cu termeni pseudo-stiintifici, pentru a ajunge la concluzii pe care le numesti argumente incontestabile. Iprocrizie, ignoranta?...

La fel fac si spiritualistii new-age ca Deepak Chopra, Rhonda Byrne si altii. Publicul in loc sa studieze stiintele sursa, citeste si se supune din start pseudo-stiintei care ii promite rezultate imediate.

Inainte sa inchei, stiu ca multi ca tine se intreaba de ce acesti atei sunt atat de agresivi, ce au cu noi? de ce nu ne lasa sa ne practicam religia in linistea noastra? In primul rand nu suntem agresivi despre acest subiect mai mult decat suntem cand vine vorba despre anumite orientari politice, sau altfel de orientari care vor sa aiba autoritate. Apoi, daca v-ati practica religia in liniste, nu am mai spune nimic. Dar va bagati nasul in sistemul de invatatmant, in lege, in guvernare si cereti mai mult respect si drepturi decat alte religii.

9 comentarii:

 1. Domnule Harry Haller,

  Am incercat sa va transmit cateva ganduri in comentariul meu la prima postare pe aceasta tema.

  Sunt acelasi colectionar de opinii si nu Andrei.

  Conform carticelei negre, pe care nu stiu daca ati avut curiozitatea s-o studiati si nu doar eventual s-o deschideti, se vorbeste despre notiunea de crestin in alti termeni decat cei folositi de dvs. Daca sunteti curios sa aflati despre ce vorbesc, deschideti singur aceasta carticica si vedeti ce vreau sa spun.

  Apreciez atitudinea si comportamentul dvs. sincer, desi am senzatia ca se ascunde si o prejudecata in ceea ce afirmati, citez:


  ”Ma intorc din nou direct spre tine, prietenul si criticul meu crestin. De ce ocolesti mereu un raspuns atunci cand ti se cer argumente pentru ceea ce sustii. Iti place sa ne insultit, totusi niciodata nu iti argumentezi afirmatiile. Au mai explicat si altii, am sa mai explic si eu. Noi cand vrem sa dezvoltam o idee, o opinie, aducem cateva argumente care tin in picioare acea idee.”

  Plec de la presupunerea ca intelegeti profund notiunea de prieten si nu o folositi in sens peiorativ.

  Nu cred ca cineva va poate sintetiza intr-o propozitie sau o fraza, multimea de idei ce se pot gasi in carticica pe care unii oameni de talia lui Einstein o numesc si Cartea cartilor.

  Credinta dvs. in ceva poate de multe ori sa va joace feste. Spre exemplu, conduceti masina pe o sosea. La un moment dat, in fata dvs. un camion semnalizeaza dreapta. Incercati sa va inscrieti in depasirea acestui camion si vedeti ca vireaza stanga la 5m in fata dvs. De ce v-ati angajat in depasire ? Probabil plecand de la premiza (credinta) ca vrea sa vireze spre dreapta si nicidecum spre stanga, taindu-va calea.

  Un lucru este cert. Aceasta carticica care poate modifica radical credinta cuiva a stat mult timp in coasta ateismului comunist, dovada fiind prima intrebare la granita tarii: ”Aveti Biblii ?” De ce se speria vechiul regim de o carticica atat de inofensiva ? De ce nu va intreba de droguri sau arme ?

  Cat despre cei care se considera crestini si va insulta, probabil ca sunt crestini doar cu numele si le place sa creada ca sunt altfel, dar nu o demonstreaza cu fapta. Ei pot fi caldicei, adica nici reci si nici in clocot. Este adevarat ca apa calduta in anumite circumstante poate accentua senzatia de vomisment.

  Va inteleg reactia fata de pseudocrestini. Incercati totusi sa-i intelegeti si pe adevaratii crestini, daca ii veti intalni si daca doriti sincer acest lucru. Poate ca veti avea ocazia sa folositi oportunitatea de a vedea lumea si din alta perspectiva. Saul devenit Pavel ar putea probabil sa va ajute.

  RăspundețiȘtergere
 2. 1 De unde si pana unde certitudinea ca Einstein punea pret pe Biblie?
  2. Acei "crestini cu numele" cum ii numiti, reprezinta 99.9% dintre crestini, restul fiind doar exceptia care confirma regula.
  3. Biblia a stat in coasta comunismului... Eu as spune ca preotii crestini au fost parte din organele de simt ale comunismului, iar la granita nu se intreba niciodata de biblii decat daca voiau si cei de acolo cate una.
  4. Am lasat mai la urma sfatul de a deschide acea carte neagra ... Vorbeste unul care a deschis-o, a citit-o, a analizat-o in trei versiuni posibile, daca vorbim de noul testament si doua daca vorbim de cel vechi: Cornilescu, Versiunea BOR si Noua Traducere Mondiala (versiune numai pt NT). Nu pot decat sa constat ca toate au aceleasi fracturi de logica, aceleasi contradictii si aceleasi inexactitati (ca sa nu spui tampenii) si ca acea carte nu poate schimba viata unui om decat in rau, ducandul catre depresie si mai tarziu catre psihoza.
  Cu respect
  Leviatan

  RăspundețiȘtergere
 3. Draculgol (2),

  Daca am fi in stare sa fim suficient de sinceri (drepti sau corecti) in primul rand cu noi insine, am putea vedea ca de fapt in noi se afla raspunsul: ”Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau.” Noi oamenii am semanat neascultare si ca urmare am cules rebeliune si anarhie, care sunt probabil la fel de nocive ca si depresia de care amintiti.

  Vis-a-vis de Biblie, eu nu contest anumite neconcordante care pot proveni din diverse surse cum ar fi acele traduceri defectuoase sau lipsa unor cuvinte cu sens identic din limba originala (greaca sau aramaica) in alta limba, perspective diferite, etc., dar urmand mesajul general se poate spune ca omul poate si trebuie sa se schimbe. Aceasta idee a posibilitatii de schimbare in bine ma face sa cred ca totusi binele este cel care in final va invinge si nicidecum raul. Acesta cel putin a fost mesajul basmelor copilariei cu Fat-Frumos si nu numai.

  S-ar putea ca ura, pe care Biblia o defineste ca pe o lucrare a lui Lucifer, sa pricinuiasca multor oameni multe si adanci dureri sufletesti. O posibila solutie ar putea veni insa din a crede, spre exemplu, ca: ”A mea este razbunarea”, cum zice Domnul Dumnezeu. Aceasta schimbare de macaz s-ar putea sa poata elibera de gandurile de razbunare pe multi, ganduri care care pot sa-i chinuiasca sau sa le produca nelinistea si disconfortul. Si cu depresia este la fel. probabil ca nu va nasteti cu depresia ci ea este doar rodul gandurilor dvs. Deci fiti atent la gandurile dvs. ar fi sfatul Bibliei.

  Indiferent de modul in care vreti sa va alegeti valorile si convingerile, chiar si Dumnezeu va respecta alegerea (liberul arbitru). Pana la urma dvs. hotarati, nu-i asa ?

  RăspundețiȘtergere
 4. In primul rand, trebuie sa spun ca am fost un crestin ortodox devotat si am citit chiar cu mare interes Biblia. Ma simt dator sa explic si de ce folosesc notiunea de "prieten". Si eu, ca si alti actuali oameni apropiati mie, am avut prieteni care imi impartaseau cu bucurie credinta in Dumnezeu, si pe care ii consideram prieteni.

  In momentul in care am renuntat la aceasta credinta, dupa parerea mea, in favoarea ratiunii si a stiintei, acei "prieteni" si-au schimbat brusc viziunea despre mine, considerandu-ma un dusman al credintei lor, facand tot posibilul de a rupe legaturile de prietenie pe care le aveam. Mai rau, unii dintre ei prevenindu-i pe altii despre decizia oribila pe care am facut-o. Da, sunt oameni pe care i-am considereat prieteni si nu aveam nici un motiv sa renunt la prietenia lor, daca nu m-ar fi renegat in acest fel.

  Nu stiu despre care "oameni de talia lui Einstein" vorbesti, din moment ce Einstein spune despre Biblie , citez: "Pentru mine, cuvantul lui dumnezeu nu e nimic altceva decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia, o colectie de legende onorabile dar primitive, care sunt totusi destul de copilaresti".

  In situatia pe care ati propus-o cu masina pe sosea, premiza ca soferul de camion vrea sa vireze dreapta poate fi explicata cu argumente incontestabile. Pe cand credinta in ceva ce nu intra sfera analizei, testului, masurii, e cu totul altceva.

  Cu riscul de a crea o impresie falsa despre propria persoana, desi nu cred ca se intreba de biblii la granita pe vremea comunismului, chiar daca ar fi fost asa, chiar daca nazismul, sau comunismul ar fi dus o politica pe principii ateiste, asta nu scuza deloc crimele ortodoxiei si in nici un caz nu e un argument care sa sustina "adevarul crestin".

  Cat despre raspunsul pe care i l-ai dat lui "draculgol", as vrea sa cred ca nu a raspuns acelasi "colectionar de opinii". Cu parere de rau, observ ca ai coborat brusc la nivelul acelor crestini care comenteaza astfel de articole folosind doar citate din Biblie, repetarea obsedanta a cuvintelor "bine" cu referire la omul crestin influentat de biblie si "rau" asociat cu Lucifer, deci tot sub influenta Bibliei. Ca si cand notiunile de bine, rau, moral, imoral nu ar putea fi definite in lipsa religiei.

  Dumnezeu nu va da liberul arbitru. Asta o dovedesc chiar primele trei porunci. Apostasia sau blasfemia sunt asa de usor iertate de cel de sus? Nu cred. Liberul arbitru despre care vorbiti voi e un fel de: "Aveti libertatea sa traiti viata scurta pe care o aveti asa cum doriti. Totusi daca decideti sa o traiti altfel decat vreau eu, va voi trimite intr-o viata vesnica de chinuri si suferinta". Deci sa ne bucuram de libertate.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu n-am decat o singura intrebare pt domnul Anonim,si e una cat se poate de sincera. Ati spus asa: "O posibila solutie ar putea veni insa din a crede, spre exemplu, ca: ”A mea este razbunarea”, cum zice Domnul Dumnezeu" . Eu acum nu pot sa intreb decat urmatorul lucru: cat de corect e Dumnezeu, daca pana la urma se razbuna pe cel care te-a suparat si il pedepseste? Indiferent din ce motiv ar alege sa faca asta. Si cat de crestina e atitudinea conform careia iti incredintezi razbunarea lui Dumnezeu? Astept raspunsul dvs.

  RăspundețiȘtergere
 6. Doamnelor si Domnilor,

  Dupa opinia mea, orice om foloseste filtrele sale formate in cadrul sistemului sau de valori. Aceste filtre pot limita si chiar limiteaza perceperea obiectiva a unicei realitati, deoarece fiecare este un unicat. O dovedeste amprenta digitala. Deci pot spune fara frica de a gresi ca, absolut toti oamenii sunt subiectivi. Fiind unici ”vad” de fapt fiecare unica realitate printr-un numar mare de variante (cca 6 miliarde).

  Cand vorbim despre razbunare, in sensul de a ne face dreptate (pedepsind pe ofensator), apare si pericolul ca din cauza unor informatii limitate sau a unor interpretari de conjunctura sa nu fim in stare sa pedepsim pe adevaratul ofensator ci doar pe cel presupus de noi. Nu mai vorbesc de faptul ca fiecare vede conceptul de dreptate intr-un fel unic, rezultat din unicitatea deja amintita.

  Daca si numai daca, acceptam ”copilaria” ca inca nu am ajuns la acel nivel de maturizare care sa ne permita sa intelegem corect si sa ne facem singuri dreptate, atunci unii dintre noi pot accepta si chiar accepta sa renunte la a se razbuna, primind eventual cu incredere chiar si sfatul scripturistic care spune, citez: ”Domnul sa te mustre.” De fapt, prin acest mijloc un om intelept, dupa opinia mea, poate iesi din blocajul emotional sau din zona de resentimente sau frustrari in care se afla si care produc mari dureri sufletesti (cum a fost cu plecarea din BOR). Astfel omul invata sa-si disciplineze gandurile, sa le stapaneasca deoarece altfel aceste ganduri de razbunare pot produce deranjamente psiho-somatice grave, confuzii si remuscari. Oare, n-ati auzit de erori judiciare ? Dar de subterfugii juridice ? Dar de acele inscenari judiciare care fabrica probe false ca sa-l bage pe cel nevinovat in inchisoare sau sa-l omoare ? Dar de crestinii aruncati in arena de catre Nero ca sa fie mancati de lei, spre deliciul publicului cazut in extaz nu putem vorbi ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Oare chiar sa nu fie o diferenta intre omul care devine un fanatic religios din diverse motive politico-culturale si cel ce cauta in religie un mod de a-si echlibra trairile sufletesti fara alcool sau droguri sau chiar iluzii false ca iluzia razbunarii ?

  RăspundețiȘtergere
 8. Unde a disparut postarea Draculgol (1)?

  RăspundețiȘtergere
 9. Draculgol (1),

  Daca doriti sa credeti conform alegerii dvs. ca, spre exemplu, sfaturi precum: ”sa nu minti”, ”sa nu furi” sau ”sa nu ti se tulbure inima (mintea)” pot duce doar la rau, la depresie sau chiar la psihoza, atunci probabil ca n-ar trebui sa va mire ceea ce se poate vedea in jurul dvs. si ceea ce va poate afecta chiar in mod direct. Amintesc doar de vorbele goale pe care le auziti atat de des sau de promisiunile fara acoperire facute de cei ce ar trebui sa vegheze la bunul mers al unei natiuni, etc.

  Alegerea valorilor si a convingerilor dvs. va apartin in exclusivitate fiind in fond un exercitiu de maturitate, indiferent de influentele benefice sau mai putin benefice primite de-a lungul anilor de la parinti, educatori, profesori, colegi de serviciu sau prieteni, intr-un cuvant de la diverse surse, care probabil ca au devenit in viata dvs. automatisme. Este pana la urma vorba, daca vreti, despre o benefica autoevaluare in raport cu valorile morale recunoscute de orice om si orice lege. Nimeni nu accepta, spre exemplu, sa fie mintit sau furat, ca sa nu ma gandesc ca poate fi jefuit sau chiar omorat de catre cei ce-si aroga dreptul de stapani sau de politisti ai lumii. Nici macar Dumnezeu (Duhul de Dragoste) nu s-a impus cu baioneta dreptatea Sa.

  Continuare…

  RăspundețiȘtergere