25.05.2010

Intoarce si celalalt obraz

Motto: In the part of this universe that we know there is great injustice, and often the good suffer, and often the wicked prosper, and one hardly knows which of those is the more annoying. Bertrand Russell (1872 - 1970)

Aseară am văzut filmul Passion of the Christ. Cred că e foarte probabil ca eu să fiu ultimul om de pe planetă care nu a văzut filmul ăsta decât până de curând deşi aş fi avut mijloace. Mi-a lipsit curajul. Mi-e greu sa ma dezlipesc de imagine, de imaginea vie a torturii, sa fac un pas in spate sa spun: "E doar un film." Dupa vizionare, ma gandeam la suferinta umana si mi se parea de neimaginat ca exista tari in care tortura inca e prezenta. Ai crede ca dupa atata vreme de vietuit pe planeta asta oamenii ar pricepe ceva mai usor un mesaj de genul: "nu-l omori pe ala de langa tine" sau ca ar fi invatat ceva dupa toata treaba cu inchizitia, pentru care omenirea inca ii mai scoate ochii Bisericii Catolice.

Imi vine acum tot timpul in cap un clipulet de pe youtube in care Dawkins intreaba raspicat un musulman: What is the penalty for apothasy? (Care este pedeapsa pt apostazie – renuntarea la o doctrina, credinta religioasa, etc). Raspunsul il stiu: moartea! E un pret destul de scump pentru dreptul de a alege, pentru dreptul de a gandi tu, pentru tine si de a decide ce se potriveste mai bine cu sistemul tau de valori. Ma intreb daca ar fi existat atata teama vecina cu moartea (la propriu), atata suferinta si tortura in lume daca n-ar fi existat coranul si biblia; daca printr-un moft al sortii, toate manuscrisele s-ar fi pierdut. O lume care sa nu fi vazut arderile pe rug, mutilarile si tot departamentul generos de persecutie umana in numele vreunui zeu sau altul. Poate ca ar fi fost mai bine. Poate ca tot ar fi existat razboaie, doar ca pentu motive ceva mai sincere sau mai bine ascunse, caci razboiul costa dar aduce bani, si mai devreme sau mai tarziu, careva tot si-ar fi dat seama de asta.

Poate am pus accentul cam mult pe islam, dar, dupa cate se pare, crestinii nu prea omoara oameni in modul traditional al cuvantului. Au insa metodele lor. Tot ieri vazusem un scurt reportaj de stiri cu o femeie care ar putea sa-si piarda viata daca medicii nu-i amputeaza piciorul pana undeva imediat sub genunchi. Sotul, care trebuia sa semneze acordul pentru o astfel de interventie in locul sotiei, a decis sa mai astepte!! Sa astepte pentru ca rugaciunilor tuturor celor care au aflat cazul bietei femei sa se poata implini. Ma indoiesc ca vor gandi la fel in timpul slujbei de inmormantare. Sau poate isi vor adormi constiinta spunand ca asa a fost voia Domnului, caci, nu-i asa?, necunoscute sunt caile lui...

3 comentarii:

  1. Draga lady V,

    Ma simt putin derutat pentru ca, emotionat de articolul postat de tine, nici nu mai stiu cum sa mi te adresez. Inspirata alegere sa lasi numele tau prada interpretarilor, caci poate asa putem mai usor asocia „lady Varza” cu stilul si cu atitudinea cu care postezi. Ne-am saturat de ateismul vostru miorlaitor care atunci cand da in crestinism cu fundu’ de greu se ilumineaza dintr-o data cu o razvratire „triumfatoare”. Ne-am saturat sa ridicati in slavi ateismul justificandu-va alegerea cu securea infipta in inima crestinismului ortodox. Oare nu puteti trai fara sa-i mai pupati undeva pe crestini? Analizati-va ideologia, spalati-va hainele-n public, dar lasati crestinismul acesta imbacsit si indobitocit de preoti si de Biserica, in legea lui. Daca tot sunteti ateii galactici, iluminatorii maselor ce va mai doare de un Hristos invechit de doua mii de ani. Imi cer scuze ca ma adresez intr-un limbaj atat de vulgar unor persoane cu o calitate intelectuala atat de rafinata, care citind-i in greaca veche pe Sfintii Parinti, si citind toate lucrarile de specialitate in limba lor originara, acum se afirma ca o autoritate in domeniu pe acest blog. Mai lasati-ne. Colcaie de lene in ateismul vostru ingust si in mandria cu care ati ajuns la concluzia ca Dumnezeu nu exista. Dumnezeu ar trebuie sa va trasneasca intr-o buna zi ca sa va aduca aminte ca exista? V-ar placea mai mult un Dumnezeu care cu un megafon in fiecare dimineata sa va repete ca nu S-a evaporat prin evolutie, ci a sadit in fiecare lucru o ratiune (daca va este familiar termenul). Ingusta privire. Si mai pretindeti o libertate de expresie. Ce expresie daca asteptati sa vina careva care sa va spuna pe ce lume traiti?
    Va dau un sfat prietenesc: apucati-va de crosetat, de orice altceva care sa va mai ocupe mintea, caci se pare ca atunci cand este lasata fara ocupatie incepe sa spuna prostii.
    Sa va ajute Dumnezeul in care nu credeti, sa razbiti printre ispite, caci daca va macina ceva este numai dragostea Lui, pe care nu o puteti nega, dorul dupa voi insiva, adevarata voastra identitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Gheorghita,

    In primul rand, pentru a jigni sau a contrazice un articol de blog (aka de opinie, ma rog, daca stii ce e ala un blog), postat de cineva, si a te astepta sa fii luat in serios, trebuie sa ai Argumente. Cauta nitel in DEX, vezi ce insemneaza cuvantul acesta "argument", o sa te ajute pe viitor.

    Si nu mai incepe propozitii cu "ne-am saturat", decat daca specifici ce grupare extraordinara de oameni reprezinti.

    Noi dam in crestinism cu argumente, tu dai in ateism cu insulte (tipic "voua"). Sa lasam "crestinismul acesta imbacsit si indobitocit de preoti si de Biserica" in legea lui. Asta nu se poate, pentru ca un astfel de crestinism imputit te influenteaza pe tine si pe altii ca tine sa faceti lucruri oribile in tara noastra.

    Daca nu ti se pare corecta analiza noastra a unor fapte care ne-ar duce la concluzia ca Dumnezeu e un "mos Craciun", deci nu exista (sper ca nu ti-am dezvaluit vreun secret nedorit), esti liber sa nu ne citesti. Sau repet, vino cu Argumente contra, nu cu insulte, pt ca esti vazut doar ca un alt papagal.

    "Dumnezeu nu s-a evaporat prin evolutie"? Asta a fost chiar amuzanta. Daca nu se descoperea teoria Evolutiei, daca nu se descoperea ca Pamantul e rotund, tot nu ar fi fost nici o dovada ca Dumnezeu exista.

    "caci daca va macina ceva este numai dragostea Lui, pe care nu o puteti nega, dorul dupa voi insiva, adevarata voastra identitate"...mi se rupe...inima. Du-te si tu de citeste o carte, sau mai uita-te la teve. Orice, poate te-ajuta

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Ghita,

    Matale, slava Domnului (na, c-am zis-o si p-asta), nu ma cunosti, deci o sa fac cateva precizari:

    1. tu nu ai de unde sti daca l-am citit pe Staniloae sau parinti ca Paisie Aghioritul, Efrem Katunakiotul, etc.

    2. daca faci un pic asemanarea intre ce am scris eu pana acum si ce ai scris tu, dintre noi doi, tu miorlai cel mai tare: daca am renuntat la crestinism nu a fost din lene, dar, din nou, tu nu stiai asta si ar fi fost frumos din partea ta daca n-ai fi presupus ca e asa.

    3. blogul asta nu-si propune sa ilumineze masele. Biserica a incercat sa faca asta sute de ani de-a randul (si inca incearca in unele tari sarace pe principiul: daca vrei mancare sau ingrijire medicala, tre sa te botezi in religia noastra)si a ajuns la destule atrocitati.

    Blogul e pentru opinii. Iti multumesc pentru a ta si daca vrei sa mai discutam in continuare, te astept, si eu, si colegii care posteaza pe aceasta pagina cu argumente.

    PS: eu nu fug de adevarata mea identitate. Abia acum incerc s-o descopar, asa cum ar fi fost, nealterata, nesugrumata de canoane si reguli.

    RăspundețiȘtergere