13.05.2010

Gaura neagră a bisericilor

Citesc astăzi comunicatul BOR despre „criza morală” care a dus țara asta în criza economica, care poate fi reparată doar prin construirea a și mai multe biserici, sau măcar terminare a miilor deja începute.

Mi se face greață.

Tocmai biserica, bisericile toate recunoscute și finanțate de la stat (da și cele maghiare, nu numai BOR) sunt cele care mănâncă banii contribuabilului fără vre-un rost. Construim biserici cu veselie, aruncăm banii afară pe fereastră fără vre-un studiu de necesitate, fără ca cineva să fi explicat vreodată de unde nevoia asta mare? În 2009 s-au alocat fonduri din bugetul de stat pentru construirea a 806 lăcaşe de cult, și a doar 242 şcoli generale, licee şi grădiniţe, 36 de spitale şi 37 de cămine culturale. Există mii de sate în România în care copilul trebuie să meargă pe jos kilometrii pentru a ajunge la școală, dar biserica de beton în centrul satului este nou nouță. Acum citesc că Boc ia iarăși de la educație și dă la culte din cât mai e în buget. Se pare că în plină criză bugetară se va porni și aspiratorul de 400 milioane de euro, biserica mântuirii neamului de pe lângă parlament, un proiect megalomaniac întors ceaușestian, total neconstituțional și absolut inutil.

Acesta este mizeria cumpărării de voturi prin cel mai urât mod posibil: apelarea la cei care controlează sentimentul religios al maselor. În România se practică populismul religios de cel mai de jos nivel. O grămadă de foști comuniști ajunși mari creștini peste noapte aruncă cu găleata banii noștri în sacul fără fund al bisericilor pentru a cumpăra votul celor mai simplii și manipulabili cetățeni ai țării.

O perversiune.


Citeste tot articolul aici.

13 comentarii:

  1. La extrema opusa increderii pulimii in preoti sta generalizarea aberanta a voastra ca daca cativa preoti sunt corupti, atunci toti sunt si trebuie desfiintata Biserica.
    Papagalismul cu "scoli si spitale" e de tot cacatul. De ce nu zici autostrazi?
    Nu stiu daca esti de parere ca se investesc atat de multi bani in biserici, incat nu mai e loc de nimic altceva. Cat %din PIB primeste BOR?
    Nu ar fi mai cinstit sa va preocupe faptul ca aia de la Guvern, Presedintie si Parlament fura cat apuca si mai sunt si incompententi crasi pe deasupra??
    Ia uite "Bugetul Culturii pe 2010 este doar 68,28% din cel aferent anului 2008"
    este de 27 de ori mai mic decat educatia+sanatatea.
    Toata cultura! Cultele...imi imaginez ca mult mai putin...dar cauta si tu date
    Ia, uite, cultura are jumate din bugetul Serviciului Român de Informaţii
    cultura are cat Serviciul Român de Informaţii Externe + Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
    cultura este detasat ministerul cu cel mai mic buget
    Voi raspanditi numai minciuni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce procent din pib primeste bor? Nu stiu. Dar ar trebui sa primeasca 0%. Statul nu trebuie sa sustina financiar nici un cult religios.
    Iar aceasta este doar una din cheltuielile fara sens pe care le face guvernul. Punctul tau de vedere despre cultura este cat se poate de valid. Insa articolul viza doar un anumit caz si facea o comparatie care sa scoata in evidenta incompetenta celor care manevreaza banii din buget.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar cum poti sa zici ca BOR n-ar trebui sa primeasca bani de la stat, cand toate statele civilizate sprijina bisericile?

    RăspundețiȘtergere
  4. Principiul de separare a bisericii de stat este unul ce ar trebui imbratisat de legislatia orcarei tari care doreste sa fie cu adevarat impartiala fata de cetatenii ei. Drepturi egale, indiferent de sex, rasa, religie, etc. Ori finantarea unui cult sau unui grup de culte religioase, marcate ca "recunoscute", inseamna a le favoriza pe acestea si a discrimina acel segment de populatie care nu adera la acel cult. In plus bisericile nu contribuie cu nimic la economia tarii, la imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor, nu mai vorbesc de progres stiintific sau dezvoltare culturala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar trebuie sa recunosti ca asta e exclusiv parerea ta si a altor colegi de-ai tai, ateisti romani.
    Cum iti explici, insa, ca nu este impartasita de ceilalti locuitori civilizati ai planetei, in special, occidentali, care, sunt proverbial (in average) mai putin religiosi decat romanii?!
    Pai si protectia mediului, sanatatea batranilor si a persoanelor cu handicap, asistenta sociala, institutiile culturale, in ultima instanta chiar si sistemul educational, justitia, apararea nationala, toate aceste domenii contribuie cu ceva la economia tarii?
    Nu cred ca este cinstit sa iti amesteci convingerile politice cu cele anti-religioase...

    RăspundețiȘtergere
  6. "protectia mediului, sanatatea batranilor si a persoanelor cu handicap, asistenta sociala, institutiile culturale, in ultima instanta chiar si sistemul educational, justitia, apararea nationala, toate aceste domenii contribuie cu ceva la economia tarii?" ...Vorebesti serios?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai tu iti duci "cruciada" impotriva religiei pornind de pe baze libertarianiste, alti ateisti sunt socialisti, comunisti...
    Daca folosesti argumente din ideologia ta politica impotriva Bisericii, inevitabil risti sa intri in conflict de principiu cu altii cu care impartasiti acelasi tel..

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Adi, daca eu si.. grupul meu de atei.. ne facem un cult, venerand planeta Marte, statul ar trebui sa ne dea bani de la buget si sa ne scuteasca de niste taxe?

    RăspundețiȘtergere
  9. Andu, daca esti familiarizat cu Legea Cultelor, poti citi acolo conditiile in care un cult poate fi recunoscut. Alte conditii sunt pentru ca sa primiti bani de la stat:)
    However, printre conditii se afla ceva de genul "reprezentativitate". Dpdv istoric, daca va bazati pe martianism, nu prea aveti sansa:)
    Dar puteti sa va declarati pur si simplu cult ateu; nu intereseaza pe stat doctrina voastra, atata timp cat este in acord cu statul de drept.
    Cred ca chiar ar fi o idee buna! Va urez succes :)

    RăspundețiȘtergere
  10. deci daca-s multi prosti cu o credinta, nu conteaza in ce, statul le poate da bani din buget, din banii tuturor. da, interesanta lege.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai din banii tuturor...din care marea majoritate sunt prosti.
    Desigur, statul se presupune ca a analizat relevanta istorica, demografica si importanta socio-culturala a respectivei credinte... nu le da bani nimanui pe neve.
    Nu pot insa sa nu imi exprim nemultumirea fata de ipocrizia expresiei "din banii mei". Deci, de vreme ce esti cetatean al unui stat si ai fost de acord sa platesti taxe, atunci modul democratic de a-ti face auzite doleantele este sa votezi oameni care sa te reprezinte. Si eu pot protesta ca din banii mei se fac cutare si cutare, cu care nu sunt de acord, dar asa ar putea orice cetatean; s-ar transforma tara intr-un haos, iar acolo nu ar mai putea fi reprezentate corect interesele nimanui.

    RăspundețiȘtergere
  12. banii publici pot fi folositi in moduri mult mai bune decat sa sustina afacerile unor preoti si superstitiile unor oameni. asta era ideea subiectului si cu asta inchei discutia pentru ca mi-am exprimat toate motivele pentru care sunt de acord cu ce scrie acolo.

    numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere