28.01.2009

Nostradamus, nebunul lui Dumnezeu

Un om crede cu tarie, sa nu spunem fanatism, in dumnezeul lui. Sustine chiar ca i-a vorbit in vis sau in realitate, aratandu-se sub diverse forme. Putem trage concluzia ca este nebun sau are halucinatii? E cam in aceeasi categorie cu oamenii care sustin ca ei pot vorbi cu dumnezeul lor oricand si stiu ca acesta ii asculta, pentru ca - spun ei - il simt in inimile lor. Nu-i putem cataloga drept nebuni, pentru ca am considera nebuna majoritatea populatiei crestine, musulmane, etc.

Daca locuiesti sau nu prin Bucuresti, trebuie sa fi trecut macat o singura data prin pasajul de corespondenta de la Metrou Unirii. Mereu ai senzatia de turma traversand zona. Dar daca te opresti putin, poti vedea si altfel de oameni printre cei care stau pe loc.

Fara sa imi dau seama, am dat atentie azi unui batran cu haine murdare si rupte, care ma intreba daca vreau sa stiu ceva despre Nostradamus. Vazand ca m-am oprit, se apropie mai mult si imi spune pe un ton mai soptit Eu sunt Nostradamus. Dumnezeu m-a ales sa fiu reincarnarea prezenta a lui Nostradamus. Hai sa iti spun mai multe...

Nu am sa va spun acum tot dialogul pe care l-am avut. A inceput din start despre biblie si mesajele ei ascunse, ceea ce ma facea sa imi caut motive sa plec. S-a prins imediat si a spus ca pot sa il intreb orice si imi va raspunde.

A lucrat multi ani ca paznic in ture de noapte, a fost si casatorit, a avut grija si de parintii sai deci omul ducea o viata destul de obositoare. In baraca unde facea tura de noapte, i s-a aratat Dumnezeu, sub forma unei energii luminoase, la un metru distanta de el. Nu am inteles prea bine de ce, dar a trecut imadiat la o alta poveste, in care el era sa isi piarda un deget, apoi o mana. A fost de doua ori aproape de moarte, iar dumnezeu l-a purtat prin ceruri si prin iad. Apoi i-a aratat biblia si i-a spus ca acesta este cuvantul Lui si ca prin el poate intelege lumea.

Am intrat in discutii contradictorii pe tema pacatului originar, a moralei innascute sau dobandite. Nu avea explicatii clare, fireste. Mereu apela la aceleasi expresii: Dumnezeu are un plan pentru omenire, Numai Dumnezeu stie.

Previziunile pe care le asteptam erau cam aceleasi pe care le auzim mereu: Al treilea razboi se apropie, Romania e pamant sfant si va fi o putere mai mare in viitor, Antichristul e deja printre noi, etc.

Unde voiam de fapt sa ajung...Omul, e clar, are anumite probleme. Dar oare nebunia lui nu poate fi asemanata in nici un fel cu fanatismul sau credinta oarba a celor normali despre care vorbeam mai sus? Nu ma intelegeti gresit, nu consider credinta in Dumnezeu o boala mintala. As vrea doar sa stiu de ce acest om e imediat catalogat ca nebun, in comparatie cu ceilalti, care au si ei aparitii ale Domnului, discutii cu El, etc.

13 comentarii:

  1. Pentru că Dumnezeu este numai unul!

    ("Oamenii aceştia sînt nişte apostoli mincinoşi, nişte lucrători înşelători, cari se prefac în apostoli ai lui Hristos.
    Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină" 2 Corinteni 11:13-14)

    Învăţaţi copii, şi ascultaţi Cuvântul lui Dumnezeu, nu pe prinţul acestei lumi!

    Temeţi-vă de Domnul şi cutremuraţi-vă, pentru că El vă iubeşte şi vă vrea înapoi, în schimb satan vă oferă falsa impresie de siguranţă în viaţa aceasta, pentru ca mai apoi să vă tragă cu el în iazul de foc!

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde stii ca "dumnezeu este numai unul" si de unde stii ca este vorba despre dumnezeul descris in biblia crestina?

    RăspundețiȘtergere
  3. neAnonimule, trebuie sa inveti sa vorbesti si prin propriile tale pareri, fara a te folosi de citate din carte.
    Dumnezeul tau nu ti-a dat si personalitate? Ia gandeste tu un pic, apoi spune-ne o vorba din perspectiva ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. OK...
    Am principii, ganduri si idei proprii, dar din fericire acestea coincid cu vointa Domnului pentru ca: "Omul nu trăieşte numai cu pîine, ci cu orice cuvînt care iese din gura lui Dumnezeu" Matei 4:4
    Este la fel si la voi? Banuiesc ca nu, pentru ca respingeti Cuvantul lui Dumnezeu, dar acceptati cunostintele din lume si ele va definesc. Sunteti ceea ce mancati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma intreb de ce majoritatea nebunilor din "libertate", umbla pe strada predicand "cuvantul Domnului"? Sa fie oare asta o dovada a faptului ca religia te duce la nebunie? Sau poate din potriva, legatura cauzala are loc in sens invers.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ihriel: poate pentru că aşa trebuie să se-ntâmple?... ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. neAnonim: "Am principii, ganduri si idei proprii, dar din fericire acestea coincid cu vointa Domnului" - daca te-ai fi nascut in arabia saudita sunt sigur ca acum principiile tale erau intocmai cu cele dictate de allah... sau daca te-ai fi nascut in tibet raspandeai acum doctrina budista... Doar printr-o intamplare te-ai nascut intr-o comunitate crestina si mi-e greu sa cred ca principiile tale doar "coincid" cu cele crestine.

    "Cunostintele din lume" care ne definesc sunt gloria civilizatiei umane in prezent. Datorita lor avem leacuri pentru boli, avem comunicatie instanta pe tot globul, avem mijloace de transport care ne duc oriunde, oricand, repede, si orice alt fel de inovatie care ne face viata mai usoara si mai comoda. Daca nu esti de acord cu aceste cunostinte, esti liber sa te duci in padure sa traiesti din fructe salbatice si sa vanezi mistreti cu batul ascutit pentru tot restul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Andu:
    M-am născut într-o Românie "modernă" condusă şi subjugată de nişte maimuţe (după felul în care gândesc şi după cum recunosc unii dintre ei). De educaţie religioasă n-am avut parte (paradoxal, mă bucur pentru asta, pentru că n-aş fi ajuns unde sunt acum).
    Nimic nu este întâmplător. Tu continuă să te minţi.
    Dumnezeu m-a ales, aşa cum pe mulţi ne alege, doar că eu L-am descoperit/înţeles puţin mai târziu...

    "Sfatul" tău este puţin cam retard (în sensul că am făcut-o deja şi sunt liber ca păsările cerului, şi fericit cum nici nu-ţi imaginezi) ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. @neAnonim
    Nu vreau sa fiu rautaciosa, dar nu cred ca ai inteles subtilitatea afirmatiei mele.
    Citeste mai jos varianta schematica a celor doua potentiale legaturi cauzale intre religie si nebunie despre care vorbeam:
    Religie=>Nebunie
    Nebunie=>Religie

    RăspundețiȘtergere
  10. @neAnonim: ai evitat ideea pe care o sugeram. eu am zis ca daca te nasteai in alta religie, impartaseai convingerile lor. tu imi raspunzi ca te-ai nascut in romania... pai ok, asta cumva era de inteles. si?

    "Sfatul tău este puţin cam retard (în sensul că am făcut-o deja şi sunt liber ca păsările cerului" - ai conexiune wireless in padure?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ihriel:
    "Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sînt pe calea pierzării: dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu"(1 Corinteni 1:18)

    Iar aici trebuie să faceţi deosebirea între "nebunii" care cred şi cei fără minte, între nebunii lui Dumnezeu şi cei ai satanei (precum Nostradamus).

    RăspundețiȘtergere
  12. @neAnonim: Nu stiu ce conotatie are pentru tine cuvantul "nebun", insa eu l-am folosit in sensul sau propriu de "(Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement". Astfel, oamenii la care m-am referit in primul comentariu sunt nebuni. Legand nebunia de credinta (as putea spune chiar fanatism) religioasa a acestora am incercat sa analizez potentiala relatie de cauzalitate dintre aceste doua fenomene.
    Ideea de nebun al lui d-zeu sau al satanei este relativa. Pentru ca este foarte probabil ca religia, prin teama de iad pe care a instaurat-o sa le fi provocat unor oameni (cu un profil psihologic specific, sa-i spunem) traume psihice, transformandu-i in nebunii despre care vorbeam mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  13. ...după cum spuneam, credinţa în Dumnezeu este bună (productivă, educativă...). Restul sunt abateri, deviaţii, deformări ale realităţii. În sensul ăsta, da, satana poate face pe om să-şi piardă minţile.
    De aia spuneam să nu se confunde credinţa adevărată cu religiile oamenilor.

    RăspundețiȘtergere