11.09.2009

De ce conteaza Darwin? De ce conteaza scepticismul?


Miercuri, 09.09.09, a fost o zi apocaliptica in Bucuresti. Glumesc, bineinteles - in micul asa-zis amfiteatru al facultatii de filozofie, a avut loc un eveniment. Scriitorul si celebrul ganditor american Michael Shermer a tinut un adevarat discurs de promovare a celei de-a doua carte a sa - "Why Darwin matters". Pentru cei care nu au auzit de domnul Shermer, acesta este fondatorul revistei Skeptic, director executiv al Asociatiei Skeptic, scriitor de stiinta si profesor. Probabil mai are destule titluri, dar nu scriem acum o biografie.


De ce a venit Michael Shermer totusi la Bucuresti? Pentru cei care au inteles acest blog si mesajele pe care le transmitem, e clar ca gandirea religioasa e gresita si chiar periculoasa. Dar o gandre sceptica prezinta oare vreun pericol, mai ales in societatea romaneasca, unde nu doar religia dominanta dar si conditiile de trai, ne fac mai pesimisti si mai vulnerabili? Nu cred ca mai e nevoie de un raspuns.


Unul din organizatorii acestui eveniment, si unul din putinii oameni care lupta cu autoritatile pentru libertatea gandirii si opiniei in minunata noastra tara, Remus Cernea, a avut un scurt discurs inaintea domnului Shermer. Probabil mai mult pentru a transmite un mesaj, in nici un caz sperand la vreo sansa reala, Remus a decis sa candideze la presedintie. Ii urez mult succes si probabil voi vota cu el.


Discursul scritorului american a inceput cu prezentarea lucrarilor sale apoi cu o scurta istorie a lui Darwin si locurile importante prin care acesta a trecut. Cred ca e foarte corect si, de ce nu, esential ca a subliniat importanta stiintifica a lucrarii lui Darwin, precum si frecventele greseli de interpretare a evolutionismului. Poate chiar aceste greseli, cum ar fi ca stramosul direct al omului e maimuta, au creat, prin mass-media si acea pseudo-literatura, o imagine proasta asupra intregii teorii despre copacul vietii al lui Darwin si despre selectia naturala.


Nu are rost sa povestim tot discursul lui Michael Shermer. E aproximativ acelasi pe care il prezinta si in alte locuri. Iar cei curiosi il pot urmari aici. M-am bucurat foarte mult sa vad cartea scriitorului tradusa in romana, mai ales ca am reusit sa primesc si un autograf pe volumul cumparat. Trebuie sa fac o paranteza totusi - pretul celor de la Humanitas e chiar exagerat (42 Lei), iar traducerea titlului suna ca si cum ar fi o carte de bancuri De ce cred oamenii in bazaconii (traducere dupa Why do people beleieve strange things). "Bazaconii"?! Chiar era cel mai potrivit cuvant pe care l-au putut gasi? In fine...

M-au impresionat foarte mult oamenii cu un set de intrebari foarte bune pentru Shermer la finalul discursului sau. Am apucat si eu sa pun o intrebare si nu ma mir ca a stiut sa raspunda elegant si frumos imediat. Subiectele variau de la explicatia unor tipuri de bacterii, sau noi idei despre creationism, pana la sensuri sau interpretari filosofice ale evolutionismului.


A doua zi m-am uitat pe pagina scriitorului de Twitter, unde a postat cateva poze interesante din Bucuresti. Printre ele gasim una a lui Shermer cu o bere Ursus in mana si alta intr-o intersectie din capitala, unde multimea de cabluri electrice aproape innegresc partea de sus a pozei, la care autorul adauga ironic, Romanians haven't figured out underground wiring systems yet. Nu putem decat sa zambim cu un gust usor usor amar de realitatea dura a lucrurilor...

L-am intrebat pe Remus daca are de gand sa continue seria acestui tip de evenimente, dar nu a avut un raspuns sigur inca. Si eu ca si ceilalti, bineinteles ca sper sa vad un Dawkins sau un Dennett. Oricum a fost o seara minunata si sper sa il mai vedem si cu alta ocazie pe domnul Michael Shermer.

2 comentarii:

  1. Ah... Dawkins in Romania... ar fi o idee geniala...Acum un an sau mai putin am avut odioasa surpriza sa vad intr-un cotidian britanic, o stire conform careia in Romania s-a scos teoria evolutionista din scoli, pe simpla presupunere ca e doar o teorie fara dovezi concrete - o motivatie injusta data de niste cretini ca Adomnitei care nu cunosc realitatea stiintifica. Iar in schimb, ce sa bage , teoria creationista... ce altceva...
    Avem o tara condusa de inculti...oare sunt unii atat de orbiti de ideea unui Dumnezeu creator si atat de satisfacuti cu explicatia asta incat simt ca orice alternativa e eretica? Nu, caci Dumnezeul lor e unul razbunator... Ideologia populara despre evolutionism se rezuma la chestiunea ca omul se trage din maimuta... iar uneori e inutil sa explici ca aveau doar un stramos comun, ca tot la fel de habotnici raman. Religia , doctrina that poisons everything, dupa cum spunea Christopher Hitchens, nu e altceva decat o piedica in calea ratiunii. Cine e in stare sa identifice Biblia cu lucrari de biologie, geologie si astronomie si sa pretinda ca detine adevarul fundamental despre existenta. Nu pot sa nu ma gandesc la cuvintele lui Carl Sagan in Pale Blue Dot: How is it that hardly any major religion has looked at science and concluded, 'This is better than we thought! The Universe is much bigger than our prophets said, grander, more subtle, more elegant'? Instead they say, 'No, no, no! My god is a little god, and I want him to stay that way.'
    Ma bucur ca se mai realizeaza evenimente de genul acesta si in Romania. Evolutia pe baza de selectie naturala e o teorie magnifica care definieste existenta in cele din urma. Sper ca acest lucru sa fie cat mai clar pentru tot mai multa lume, iar Michael Shermer e doar unul dintre cei care contribuie la raspandirea logicii sale, una superb ilustrata oriunde ai privi in lumea naturala, o adevarata capodopera citandu-l pe Richard Dawkins.

    RăspundețiȘtergere
  2. Why do people believe strange things? Pai, pentru ca e mai usor sa crezi ceea ce vrei, eventual ce-ti convine sau te fascineaza, in general e mai usor sa nu te preocupe prea mult sa afli adevarul. Problema e cu cei care se incatataneaza sa creada in continuare acele "bazaconii", sa le cultive si sa le transmita, chiar si dupa ce oamenii care se ocupa cu aflarea adevarului, respectiv oamenii de stiinta, il dezvaluie si il dovedesc. Pe de alta parte, parerea mea este ca exista lucruri pentru care nu s-a gasit (inca) o explicatie concreta si probabil ca aici intra in scena scepticismul, dar va mai trece mult timp pana cand importanta lui va fi inteleasa pe deplin.

    RăspundețiȘtergere