22.06.2011

Daniel Dennett la Bucuresti

Candva in Septembrie 2009, am avut placerea de a participa la o conferinta sustinuta de Michael Shermer in Bucuresti. Am discutat atunci cu Remus Cernea, care a zis ca se va incerca aducerea lui Daniel Dennet in Romania. Pe 20 iunie, filozoful american a primit la Bucuresti titlul Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Bucuresti si a sustinut 3 conferinte, in programul Open Mind. Evenimentul a fost insotit si de alte conferinte in care au vorbim printre altii: Nicholas Humphrey, Dan Sperber sau Pierre Jacob. Din pacate zilele de 20 si 21 iunie au picat in timpul saptamanii, ceea ce a cam limitat timpul liber necesar ca sa putem participa la toate aceste evenimente.

Totusi, am reusit, si eu si Lady V, sa ajungem la toate cele 3 conferinte ale lui Dennett. Nu am sa intru in detalii in legatura cu ce s-a discutat, in schimb am vrut sa postez cateva poze pe care am reusit sa le facem.




Prima conferinta de luni s-a tinut in sala senatului a Facultatii de Drept. Din punctul meu de vedere nu a fost o alegere prea inspirata. Am uitat repede totusi de asta, o data ce a inceput sa vorbeasca Dennett. Titlul prezentarii a fost "Using Humor to Reverse-Engineer the Mind". Discutia a inceput cu mentionarea cartii "Inside Jokes" unde autorul a lucrat impreuna cu Matthew Hurley. Ca de obice, din prezentarile lui Dennnett, nu au lipsit glumele.


























A doua comferinta si a treia au fost intr-o sala mai mare, la Facultatea de Filozofie. Singura problema aici a fost aerul conditionat care nu prea a facut fata. Totusi Dan Dennett a rezistat, pastrandu-si acelasi stil plin de umor pe tot parcursul discutiilor.














Aici lucrurile au devenit si mai interesante, cu prezentarile despre "Free Will" si "Failures of Imagination and the Mystery of Consciousness". Nu pot sa ma abtin sa nu dau cateva citate pe care a avut grija Lady V sa la noteze:

"If people believe they don't have free will, they'll think responsibility is a myth."
"Free will has almost nothing to do with indeterminism."
"Yes, we have a soul, but it's made out of 100 trillion tiny robots. So we're machines. So what?"
"Neuroscience shows there's no little man living in your brain."
"Human brains are basically like termite colonies, which are not conscious.
How do human brains achieve "global" (conscious) comprehension using "local" competences without invoking an intelligent designer?
By downloading virtual machines that will give them superpowers."