10.02.2010

Etnobotanic si ilegal

Mi-a zburat zilele trecute pe langa urechi sintagma "plante etnobotanice", iar si iar, ca un tantar care-ti da tarcoale si-l alungi, enervat fiind de bazaitul lui. Era un zvon legat de guvern si plantele astea, ca se discuta, ca e polemica, samd. N-am ciulit urechile in directia in care trebuia si mi-a scapat mesajul. Pana ieri sau alaltaieri cand m-am enervat si-am intrebat "Ce plante etnobotanice, frate? Ce-s astea?". Caci eu, in naivitatea mea, ma gandeam ca e vorba de patrunjel sau musetel, ori altceva care suna etno sau botanic. Nu nu, era vorba de Weed Shop-uri, magazinele alea cu ierburi (slab) halucinogene care au aparut la fiecare metru prin oras si care, in opinia mea, nu prea vindeau. S-a ingramadit lumea la inceput, ca era o noutate, ca ne simteam si noi ca-n Amsterdam, cu ierburi legale, cu "smoke that shit, pass that shit", cu emotia de a face ceva ce e perceput a fi interzis. Si bucurosi ne autosugestionam halucinatiile si starile de euforie, ca sa zicem si noi ca am facut-o, sa avem si noi ce povesti, sa simtim ca "am trait" un pic.

Dar noroc de pielea noastra ca avem aceasta aglomeratie de bine-facatori numita "guvern" care a sesizat ca plantele in cauza sunt daunatoare sanatatii si in loc sa ne avertizeze si sa ne lase pe noi, ca indivizi, oameni cu judecata, sa decidem ce e mai bine pentru noi, a ales sa faca ierburile ilegale. Ne pot jigni mai mult de atat? "Esti prea slab si prea prost sa te poti controla, nu stii sa ai grija de tine! Dar, e nevoie de tine sanatos, ba chiar este ilegal sa iti faci rau in mod constient. Asa ca voi scoate in ilegalitate aceste produse pentru ca mie imi pasa de tine, prostule si slabule!". Iata aici si articolul care m-a instiintat de aceasta decizie.

Eu ma gandeam ca a face ce vrei cu corpul tau este, absolut, treaba ta si doar a ta. Nu zic ca e un drept al tau, pentru ca drepturile mi se pare ca tin mai mult de legislatia care se refera la grupuri de oameni ca si categorii. Spre exemplu "femeile au de azi dreptul X la fel ca barbatii", "negrii au si ei acum dreptul Y ca si albii", "imigrantii fara cetatenie nu au dreptul Z". In plus fiecare tara e cu legislatia ei si se schimba de la o generatie la alta. Insa ce faci tu cu tine insuti, nu cred ca trebuie prevazut in nici o lege, reglementat in nici un fel, atat timp cat actiunile tale nu fac rau si altcuiva. Nu ar trebui sa fie ilegal sa nu porti centura de siguranta in masina. Nu ar trebui ca legile sa aiba ceva de spus daca tu iti cauzezi vatamare corporala sau chiar propria moarte, oricare ar fi motivele pentru care iti doresti asa ceva. Nu ar trebui sa fie ilegal sa iei niste ierburi ce cresc natural pe aceasta planeta, sa le usuci si sa le prepari, apoi sa le arzi si sa inhalezi acel fum. Nu este cu nimic diferit de a culege fructele unor plante agatatoare, a le stoarce si lasa sa fermenteze, iar apoi a bea lichidul rezultat. Ambele actiuni iti schimba starea psihica pe moment, ambele iti reduc niste simturi si ambele sunt daunatoare sanatatii daca sunt consumate excesiv, neaducand nici un beneficiu inafara de efectul pe termen scurt. Una este ilegala, cealalta nu.

In locul unei decizii mai luminate, mai civilizate si in interesul pastrarii libertatii consumatorului de a alege, cum ar fi "facem ilegala vanzarea acestor produse minorilor si facem ilegal consumul lor inaintea sau in timpul conducerii la volan", am primit o decizie in genul celor luate de biserica catolica cand ceva nu corespunde cu propria lor interpretare a unui text mitologic din epoca bronzului, adica "nu! n-ai voie! altfel vei fi pedepsit!"

Un articol relevant in Gandul.