11.09.2009

De ce conteaza Darwin? De ce conteaza scepticismul?


Miercuri, 09.09.09, a fost o zi apocaliptica in Bucuresti. Glumesc, bineinteles - in micul asa-zis amfiteatru al facultatii de filozofie, a avut loc un eveniment. Scriitorul si celebrul ganditor american Michael Shermer a tinut un adevarat discurs de promovare a celei de-a doua carte a sa - "Why Darwin matters". Pentru cei care nu au auzit de domnul Shermer, acesta este fondatorul revistei Skeptic, director executiv al Asociatiei Skeptic, scriitor de stiinta si profesor. Probabil mai are destule titluri, dar nu scriem acum o biografie.


De ce a venit Michael Shermer totusi la Bucuresti? Pentru cei care au inteles acest blog si mesajele pe care le transmitem, e clar ca gandirea religioasa e gresita si chiar periculoasa. Dar o gandre sceptica prezinta oare vreun pericol, mai ales in societatea romaneasca, unde nu doar religia dominanta dar si conditiile de trai, ne fac mai pesimisti si mai vulnerabili? Nu cred ca mai e nevoie de un raspuns.


Unul din organizatorii acestui eveniment, si unul din putinii oameni care lupta cu autoritatile pentru libertatea gandirii si opiniei in minunata noastra tara, Remus Cernea, a avut un scurt discurs inaintea domnului Shermer. Probabil mai mult pentru a transmite un mesaj, in nici un caz sperand la vreo sansa reala, Remus a decis sa candideze la presedintie. Ii urez mult succes si probabil voi vota cu el.


Discursul scritorului american a inceput cu prezentarea lucrarilor sale apoi cu o scurta istorie a lui Darwin si locurile importante prin care acesta a trecut. Cred ca e foarte corect si, de ce nu, esential ca a subliniat importanta stiintifica a lucrarii lui Darwin, precum si frecventele greseli de interpretare a evolutionismului. Poate chiar aceste greseli, cum ar fi ca stramosul direct al omului e maimuta, au creat, prin mass-media si acea pseudo-literatura, o imagine proasta asupra intregii teorii despre copacul vietii al lui Darwin si despre selectia naturala.


Nu are rost sa povestim tot discursul lui Michael Shermer. E aproximativ acelasi pe care il prezinta si in alte locuri. Iar cei curiosi il pot urmari aici. M-am bucurat foarte mult sa vad cartea scriitorului tradusa in romana, mai ales ca am reusit sa primesc si un autograf pe volumul cumparat. Trebuie sa fac o paranteza totusi - pretul celor de la Humanitas e chiar exagerat (42 Lei), iar traducerea titlului suna ca si cum ar fi o carte de bancuri De ce cred oamenii in bazaconii (traducere dupa Why do people beleieve strange things). "Bazaconii"?! Chiar era cel mai potrivit cuvant pe care l-au putut gasi? In fine...

M-au impresionat foarte mult oamenii cu un set de intrebari foarte bune pentru Shermer la finalul discursului sau. Am apucat si eu sa pun o intrebare si nu ma mir ca a stiut sa raspunda elegant si frumos imediat. Subiectele variau de la explicatia unor tipuri de bacterii, sau noi idei despre creationism, pana la sensuri sau interpretari filosofice ale evolutionismului.


A doua zi m-am uitat pe pagina scriitorului de Twitter, unde a postat cateva poze interesante din Bucuresti. Printre ele gasim una a lui Shermer cu o bere Ursus in mana si alta intr-o intersectie din capitala, unde multimea de cabluri electrice aproape innegresc partea de sus a pozei, la care autorul adauga ironic, Romanians haven't figured out underground wiring systems yet. Nu putem decat sa zambim cu un gust usor usor amar de realitatea dura a lucrurilor...

L-am intrebat pe Remus daca are de gand sa continue seria acestui tip de evenimente, dar nu a avut un raspuns sigur inca. Si eu ca si ceilalti, bineinteles ca sper sa vad un Dawkins sau un Dennett. Oricum a fost o seara minunata si sper sa il mai vedem si cu alta ocazie pe domnul Michael Shermer.